J. Paanasen tarina

Olemme pitkän linjan perheyritys Viitasaarelta. Ensimmäiset asiakkaamme kuljetimme jo vuonna 1995, jolloin yrityksemme matka alkoi koulukyytien ajamisella ja sittemmin olemme laajentaneet toimintaamme monipuolisiin taksi- ja tilausajoihin.

Toimimme jo toisessa sukupolvessa ja työllistämme myös perheen ulkopuolisia ammattikuljettajia.

 

 

BENSAA SUONISSA

Työuransa alkutaipaleella J. Paanasen Liikenne Oy:n perustaja Jarmo Paananen haki kuljetusalan oppia isänsä palveluksessa, Viitasaaren Tilausliikenne Oy:llä. Vuonna 1995 linja-autojen liikennelupien myöntämiskäytänteet muuttuivat, eikä liikennelupien enimmäismäärää enää kontrolloitu. Kaikki halukkaat liikennelupakoulutuksen suorittaneet saivat ajaa omia linjoja. 

“Silloin päätin hankkia omat liikenneluvat ja sain hoidettavaksi koululinjan, jota vaimoni alkoi linja-autolla ajamaan. Sitten tilauksia alkoi vähitellen olla niin paljon, että jäin itsekin kokonaan pois palkkatöistä. Ensin ajoimme vaimon kanssa kahdestaan näitä J. Paanasen linjoja ja pikkuhiljaa pystyin työllistämään myös muita kuljettajia”, kertoo Jarmo yrityksen ensiaskelista.

Tilausajot tutuksi

“Koululinjojen lisäksi laajensimme toimintaa vähitellen tilausajoihin, kun aloimme tehdä yhteistyötä alueen matkatoimistojen kanssa. Vastasimme risteilymatkojen kuljetuspuolesta ja veimme ihmisiä linja-autolla laivalle ja takaisin.” kertoo Jarmo.

Tilausajojen järjestäminen muotoutui osaksi toimintaa vähitellen ja yritys hankki rekisteröityneen matkanjärjestäjän oikeudet. Näin pystyttiin tarjoamaan valmiita pakettimatkoja, kuten esimerkiksi yhden pitkäaikaisimmista palveluista, kylpylämatkat Viroon Saarenmaalle.

Paikallislehtien kanssa yhteistyössä järjestettiin vuosittain matka Keski-Eurooppaan, joilla suunnattiin muun muassa Pariisiin, Prahaan ja Budapestiin. “Matkoja mainostettiin paikallislehdissä ja niistä tulikin nopeasti suosittuja. Ajoimme linja-autolla ensimmäisen ryhmän kanssa Suomesta Eurooppaan ja kiersimme kohdekaupunkia bussin kanssa.” Jarmo muistelee. Viikon päätteeksi ryhmä matkasi lentokoneella takaisin Suomeen ja toinen ryhmä saapui lentäen tilalle. “Teimme saman viikon mittaisen kaupunkikierroksen, jonka päätteeksi ajoimme bussilla takaisin kotiin. Näistä matkoista on jäänyt upeita muistoja!”

Sukupolvenvaihdos 

Vuonna 2016 oli aika siirtää vetovastuu eteenpäin, kun Jarmo astui ansaitulle eläkkeelle ja yrityksen toimitusjohtajana aloitti vanhimman tyttären puoliso Pekka Mäkinen. Kokonaan Jarmo ei kuitenkaan ole malttanut lopettaa työntekoa, vaan on edelleen tuttu näky kuskin paikalla.

“Liikennöinti on kulkenut perheessämme sukupolvelta toiselle.” sanoo Jarmo ylpeänä ja syystä. Kaikki hänen neljä lastaan ovat olleet nuoresta saakka tavalla tai toisella mukana yrityksen toiminnassa. “Kaikilla lapsillani on taksi- ja linja-autoluvat ja aina on saanut töihin tulla! Lastenlapsetkin ovat jo harjoitelleet autojen pesua ja siivousta, joten eiköhän sieltä uusia kuljettajia ole kasvamassa.” naurahtaa Jarmo.

“Kilometrejä meillä on jo paljon takana, mutta uskomme niitä olevan silti enemmän edessä!”

Pekka ja Jarmo linja-auton edessä

taksilla tulevaisuuteen

Vuosien saatossa yrityksen toiminta on siirtynyt suurelta osin linja-autoliikenteestä taksipalveluiden tarjontaan. Vuonna 2020 alkaneen korona-pandemian myötä ryhmämatkat pysähtyivät muutamaksi vuodeksi käytännössä kokonaan. Kysyntä pienemmille autoille on muutenkin kasvanut ihmisten tarpeiden mukaan.

“Tänä päivänä taksin ajaminen ei tarkoita taksitolpalla odottelua. Erilaisten koulu- ja Kela-kyytien lisäksi uusia liiketoimintamahdollisuuksia on monia.” kertoo Pekka Mäkinen. Liiketoimintaa kehitetään kysynnän mukaan periaatteella, joka on kantanut alusta asti: hyvää palvelua asiakkaille ja töitä sekä perheelle että työntekijöille.

Niin koulukyydeillä ja Kela-ajoilla kuin tilausmatkoillakin, tärkeintä on turvallinen matkanteko. “Haluamme, että matkustajamme pääsevät vaivattomasti ja luotettavasti perille. Kohtaamme ihmiset aidosti ja autamme missä tarvitaan.” sanoo Pekka.

Share This